ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Κέρκυρας στην διημερίδα Ρίζες (Trabocchi- Μονοπάτια- Γεύσεις) - στο Κιέτι (Chieti) της Ιταλίας
04/07/2023
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Radici_LOGO_F-176416232.jpg

 

 

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Κέρκυρας στην διημερίδα Ρίζες (Trabocchi- Μονοπάτια- Γεύσεις) -  στο Κιέτι (Chieti) της Ιταλίας

 

Το Επιμελητήριο Κέρκυρας συμμετείχε στην διημερίδα του ‘Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιμελητηρίων με μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO: MIRABILIA’ (https://www.mirabilianetwork.eu) με τίτλο Ρίζες (Trabocchi- Μονοπάτια- Γεύσεις) -  ‘Roots (Trabocchi-Paths- Flavors)’ που διοργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο Chieti Pescara σε συνεργασία με το ForumAICστις 26 και 27 Ιουνίου 2023 στην Costa dei Trabocchi (The Trabocco Coast)  στο Κιέτι (Chieti) της Ιταλίας.

 

Το Επιμελητήριο Κέρκυρας εκπροσώπησε η κα Έλενα Καρούμπη, μέλος του Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος Μεταποιητικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν διάφοροι τουριστικοί και πολιτιστικοί φορείς καθώς και τοπικές διοικήσεις από την Περιφέρεια του Αμπρούτσο (Abruzzo). Επίσης συμμετείχαν αντιπροσωπείες εμπορικών Επιμελητηρίων από τη Γαλλία, την Περιφέρεια Αδριατικής Ιονίου.

 

Πάνω από 50 εθνικοί και διεθνείς ομιλητές συζήτησαν και πρότειναν τρόπους για την ενίσχυση των τοποθεσιών και κληρονομιών της UNESCO. Επίσης δόθηκε έμφαση στον τουρισμό και την ιταλική κουζίνα που προτάθηκαν πρόσφατα για να μπουν στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Μεταξύ των ομιλητών  ήταν ο Υπουργός Γεωργίας, Επισιτιστικής Κυριαρχίας και Δασών, Francesco Lollobrigida, ο Emanuele Imprudente, Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Loretta Credaro, Πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών, ο Luigi Valentini, Πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Ξενοδοχειακών Ινστιτούτων, η Roberta Garibaldi, Διδάκτωρ Tourism Managementστο Πανεπιστήμιο του Bergamo και Πρόεδρος της Ένωσης Ιταλικού Οινογαστρονομικού Τουρισμού, η Emanuela Costantini, Διευθύντρια του Προγράμματος Μάστερ Πολιτιστική Κληρονομιά και Τουρισμός, Πανεπιστήμιο της Perugia, καθώς και ο Joze Tomas, Προέδρος του Φόρουμ των Εμπορικών Επιμελητηρίων της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής Ιονίου.

 

Οι δύο ημέρες της εκδήλωσης επικεντρώθηκαν σε τέσσερις θεματικές ενότητες:

Transhumance – Μετακίνηση, μονοπάτια και ποδηλατόδρομους - Ψάρεμα και παραδοσιακά αλιευτικά υλικά-  Τουρισμός (επιστροφή στις ρίζες) - Ιταλική κουζίνα.

 

Η πρώτη ημέρα της ημερίδας ήταν αφιερωμένη στο ψάρεμα, τη μετακίνηση και τον Τουρισμό (επιστροφή στις ρίζες) με συντονιστή τον αναπληρωτή διευθυντή του Tg5, Giuseppe De Filippi οι εργασίες της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν στο μοναστήρι του Αβαείου του San Giovanni in Venere στην Fossacesia (Κιέτι-Chieti). Η ιταλική κουζίνα που πρόσφατα έχει θέσει υποψηφιότητα για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, ήταν ο πρωταγωνιστής της δεύτερης και τελευταίας ημέρας της εκδήλωσης. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στις ευκαιρίες που θα μπορούσαν να προκύψουν από την ένταξη της Ιταλικής κουζίνας στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO όσον αφορά την προώθηση του τουρισμού και των επιχειρήσεων του κλάδου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της ‘Carta di Fossacesia’.

 

Με την υπογραφή της ‘Carta di Fossacesia’ από τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Chieti-Pescara, κ. Gennaro Strever και τον Πρόεδρο του Mirabilia Network Association, κ. Angelo Tortorelli, η εκδήλωση «Ρίζες (Trabocchi- Μονοπάτια- Γεύσεις)» ολοκληρώθηκε  με τη πρόθεση και την αποφασιστικότητα να συμπεριλάβει τις θεματικές ενότητες: Transhumance - Μετακίνηση, μονοπάτια και ποδηλατόδρομους - Ψάρεμα και παραδοσιακά αλιευτικά υλικά-   Tουρισμός (επιστροφή στις ρίζες) - Ιταλική κουζίνα στη λίστα της UNESCO. Ο στόχος έχει τεθεί για το 2025.

 

Η κάρτα ονομάζεται ‘Carta di Fossacesia’, επειδή υπογράφηκε στη πόλη Fossacesia επαρχία του Chieti Περιφέρειας Abruzzo της Ιταλίας

 

Το Επιμελητήριο Κέρκυρας θα συνεχίσει την ενεργό συμμετοχή του στο Διεθνές Δίκτυο ‘MIRABILIA’ με στόχο καινοτόμες και  κοινές δράσεις για την ανάδειξη των πόλεων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 

 

Με εκτίμηση

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας

Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης

 

 

 

 

 

 

 

 

mailΑποστολή με email printΕκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
1x1
velos 20230704_DELTIOTYPOU_MIRABILIA_F1244458266.pdf