ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Απάντηση Επιμελητηρίου Κέρκυρας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
05/03/2021
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

HELLENICREPUBLIC

KERKYRA CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY

 

ΤΜΗΜΑΤΑ:ΕΜΠΟΡΙΚΟ – ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ – ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 

ΚΕΡΚΥΡΑ  5/3/2021

 Αρ. Πρωτ. 429

 

Προς: κ. Δημήτριο Γαλανόπουλο

 

Προϊστάμενο Δ/νσης Νησιωτικής Πολιτικής   

Κ ΟΙΝ.: Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών info@eoaen.com

 

      


                                                                                               
           
                                                   

 

                          

ΘΕΜΑ: Απάντηση Επιμελητηρίου Κέρκυρας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

Κύριε Γαλανόπουλε,

 

Καταρχάς σας ευχαριστούμε για την απάντησή σας στις προτάσεις-παρατηρήσεις του Επιμελητηρίου Κέρκυρας σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο των επιχειρήσεων του νησιού μας, που κατά τη γνώμη μας αφορά και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.

 

 Με την παρούσα επιστολή θα εστιάσουμε ακριβώς στο πού εντοπίζεται το πρόβλημα, το οποίο θεωρούμε ότι οφείλεται στην ορισθείσα υψηλή τιμή  στο κατώφλι του μεταφορικού ισοδύναμου για την Κέρκυρα, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις για τις μεταφορές εμπορευμάτων να λαμβάνουν από καθόλου έως πολύ μικρά ποσά ως Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ.),

 

Για να επιβεβαιώσουμε την άποψή μας ξεκινάμε με την παράθεση δύο στοιχείων:

 

1ον) Αν μια επιχείρηση από την Κέρκυρα μπει στο πληροφοριακό σύστημα του Μ.Ι. για να καταχωρήσει μια φορτωτική ενός κιβωτίου, στη διαδρομή Αθήνα-Κέρκυρα, το κατώφλι εισόδου αν η καθαρή της αξία είναι 4,10 ευρώ πλέον ΦΠΑ δίνει μηδενικό μεταφορικό ισοδύναμο. 

 

2ον) Αν η επιχείρηση προσπαθήσει να καταχωρήσει μία φορτωτική από Αθήνα-Κέρκυρα για τη μεταφορά μιας παλέτας, το κατώφλι εισόδου, εάν το κόστος της μεταφοράς είναι 47,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ δίνει και πάλι μηδενικό μεταφορικό ισοδύναμο.

 

Από έρευνα που διενεργήσαμε και σύμφωνα με τα στοιχεία (φορτωτικές και προσφορές) που σας επισυνάπτουμε, προκύπτει ότι:

 

α)  Για τη μεταφορά ενός μέσου μεγέθους κιβωτίου από Αθήνα σε Αγρίνιο, η απόσταση είναι 276 χλμ, το κόστος μεταφοράς ανέρχεται σε 1,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ για τη μεταφορά μιας κανονικής παλέτας στην ίδια διαδρομή  το κόστος ανέρχεται σε 12,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

 

β)  Για τη μεταφορά ενός μέσου μεγέθους κιβωτίου από Αθήνα στην Ηγουμενίτσα, η απόσταση είναι 470 χλμ, το κόστος μεταφοράς ανέρχεται σε 1,60 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ για τη μεταφορά μιας κανονικής παλέτας στην ίδια διαδρομή  το κόστος ανέρχεται σε 25,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

 

γ) Για τη μεταφορά ενός μέσου μεγέθους κιβωτίου από Αθήνα σε Κέρκυρα, μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, η συνολική απόσταση είναι 511 χλμ, το κόστος μεταφοράς κυμαίνεται από 4,00 έως 5,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ για τη μεταφορά μιας κανονικής παλέτας στην ίδια διαδρομή  το κόστος κυμαίνεται από 45,00 έως 55,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

 

Επομένως, το κόστος μεταφοράς στη θαλάσσια απόσταση των 41 χλμ, μεταξύ Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας, το κόστος για το κιβώτιο αυξάνεται από 2,40 ευρώ έως 3,40 ευρώ, ενώ για την παλέτα από 20,00 έως 30,00 ευρώ, δηλαδή το κόστος μεταφοράς στη θαλάσσια διαδρομή των 41 χλμ. είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό της χερσαίας μεταφοράς και μάλιστα σε απόσταση 470 χλμ.

 

Η παραπάνω διαπίστωση αποδεικνύει τον εσφαλμένο καθορισμό ύψους στο Κατώφλι Μεταφορικού Ισοδύναμου για το νησί μας,  με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην ωφελούνται σχεδόν τίποτα από το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου και εκ των πραγμάτων να τίθενται σε δυσμενή ανταγωνιστική θέση σε σχέση με τις επιχειρήσεις της ηπειρωτικής χώρας.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο να επανακαθοριστεί προς τα κάτω το Κ.Μ.Ι. για την περιοχή μας, προκειμένου να αρθεί η υπάρχουσα αδικία και ανισότητα σε βάρος των επιχειρήσεων.  

 

Αναμένοντας τις ενέργειές σας, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπρόσθετη πληροφορία.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

 

Γεώργιος Χονδρογιάννης

 

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
ΕΠΙΣΤΟΛΗ