ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Συνάντηση ΚΕΕ με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο
22/01/2016
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης, ο οποίος μετέχει στην Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ΚΕΕ με την ιδιότητα του Οικονομικού Επόπτη, σας ενημερώνει ότι τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της ΚΕΕ με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο με σκοπό την συζήτηση επί του φλέγοντος θέματος του ασφαλιστικού.

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΕ κ. Μίχαλος παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση των Επιμελητηρίων για το ασφαλιστικό, η οποία δίνει έμφαση στη σύνδεση των εισφορών με την εργασία (μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης) αντί για τις συντάξεις.

 

Στη διάρκεια της συζήτησης ετέθη το θέμα των αυξημένων εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών το οποίο θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα για την επαγγελματική τους επιβίωση, και τονίσθηκε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να τεθεί στην ένταξη όσο των δυνατόν περισσότερων ασφαλισμένων στο σύστημα, αντί για την αποχώρηση κι αυτών που σήμερα πληρώνουν.

 

Αναφορικά με τη μελέτη των Επιμελητηρίων, χαρακτηρίστηκε ως μία νέα αρχή, καθώς περιγράφει ένα τελείως νέο σύστημα που θα μπορούσε να αναβαπτίσει την αξιοπιστία του ασφαλιστικού συστήματος και να χτίσει από την αρχή σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ασφαλισμένους του.

 

Για να πετύχει αυτό όμως, πρέπει να ενσωματωθεί οργανικά σε μια αναπτυξιακή πρόταση, δηλαδή, να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα και να επιταχύνει την ανάκαμψη. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, όλα τα μέτρα για την επίλυση του ασφαλιστικού που προτείνονταν ή νομοθετούνταν είχαν αποσπασματικό χαρακτήρα, που δεν μπορούσαν να δώσουν ριζικές λύσεις, ενώ παρέπεμπαν σε πρακτικές παρελθουσών δεκαετιών.

 

Η προσέγγιση που παρουσιάζουν τα Επιμελητήρια δεν εστιάζει μόνο στον κοινωνικό ρόλο των συντάξεων αλλά δίνει έμφαση και στη σχέση τους με την οικονομία και πιο συγκεκριμένα, θέτουν τις συντάξεις στην υπηρεσία της οικονομίας.

 

Κατά τη συνάντηση έγινε σαφές ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων αλλά αντίθετα πρέπει να συνδυαστεί και με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

 

Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι είναι επιθυμία της Κυβέρνησης η καθιέρωση ενός λογικού συστήματος το οποίο θα συνδέεται σε ότι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες , με τα εισοδήματα τους, και για το λόγο αυτό μελετάται από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών το θέμα, για να συνεκτιμηθούν οι ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι δυσβάστακτο για τους ασφαλισμένους ενώ θα εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του συστήματος, για την οποία είναι αναγκαία η εξασφάλιση των πόρων του.

 

Επίσης τονίστηκε η επιθυμία της Κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού εντός του Φεβρουαρίου, καθώς η διατήρηση του θέματος σε εκκρεμότητα βλάπτει τόσο την ουσία του όσο και το οικονομικό κλίμα της χώρας.

 

 

 

 

Με εκτίμηση

 

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας

Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή