ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ   /   ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Ο «Δρόμος του Μεταξιού» εργαλείο Ανάπτυξης Οικονομικής & Τουριστικής Συνεργασίας
10/07/2014
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

στο Ξιάν* της Κίνας από τις 23-24 Μαΐου 2014, συναντήθηκαν εκπρόσωποι  Επιμελητηρίων ,Εθνικών Επιτροπών του ICC και Οργανισμών Προώθησης Εμπορίου, από 16 ασιατικές κυρίως χώρες απ΄ όπου περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού , συμμετέχοντας στο «Silk Road International Commerce Association Friendly Cooperation Round-Table».

Από την Ευρώπη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ICC Ελλάς, κ. Νικόλαος Α. Βερνίκος, επίσημος προσκεκλημένος του ICC China & του Επιμελητηρίου Διεθνούς Εμπορίου της Κίνας (CCOIC), ο Αντιπρόεδρος του Ουγγρικού Συνδέσμου Εργοδοτών και Επιχειρηματιών και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπορίου της Ιταλίας (Ι.C.E.)

Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης συγκέντρωσαν τη προσοχή τους στη δημιουργία μίας «πλατφόρμας εφαρμογής μηχανισμών πραγματικής συνεργασίας» ευρείας συναίνεσης για περαιτέρω ενίσχυση των επαφών των εμπορικών οργανώσεων  των χωρών κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού για τη προώθηση της συνεργασίας επιχειρήσεων εμπορικού, βιομηχανικού, υπηρεσιών και τουριστικού ενδιαφέροντος σε βελτιωμένες συνθήκες για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο Δρόμος του Μεταξιού επιβεβαιώνει την φιλική επικοινωνία μεταξύ των Ασιατικών & Μεσογειακών Ευρωπαϊκών χωρών, σημαντικός φορέας για την υλοποίηση της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους των κρατών αυτής της περιφέρειας με συνολικό πληθυσμό σχεδόν 3 δις.

Το ICC Ελλάς συμμετείχε στις συζητήσεις για τη διαμόρφωση των αποφάσεων και ο λόγος μας απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς η Κίνα έχει αποφασίσει τη  δημιουργία του «Θαλασσίου Δρόμου του Μεταξιού» για τον οποίο θα επενδύσει $ 10 δις.

Χάρις στη παρέμβαση του ICC Ελλάς και της σχέσης του με το ICC Κίνας καταφέραμε να συμπεριληφθούμε στην ομάδα των κρατών που θα έχουν προνομιούχο ενημέρωση και δυνατότητα συμμετοχής και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στις διεργασίες ανάπτυξης αυτών των εμπορικών οδών, στεριάς και θάλασσας. Στα πλαίσια αυτά θα δημιουργηθεί η πλατφόρμα «Online Silk Road» η οποία θα παρέχει όλων των ειδών πληροφορίες όπως online διαβούλευση, online δειγματισμό, online συναντήσεις Β2Β, online εκθέσεις, online προσκλήσεις για συνεργασία κλπ ώστε η πλατφόρμα να είναι ο διαδικτυακός τόπος-εργαλείο αναζήτησης και επιλογής επιχειρηματικών πληροφοριών και συνεργασιών.

Όποιος επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε αυτή τη online πλατφόρμα να μας ενημερώσει για να σας κατευθύνουμε μόλις δημιουργηθεί.

Στα πλαίσια ενεργοποίησης της συνεργασίας μεταξύ των εμπορικών επιμελητηρίων που λειτουργούν εντός της «Silk Road Οικονομικής Ζώνης» το World Chambers Federation του ICC (WCF/ICC) και το Επιμελητήριο Διεθνούς Εμπορίου της Κίνας (CCOIC) υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στις 15 Μαΐου 2014, ύστερα από πρόταση του  Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping.

Δείτε περισσότερα για τη συμφωνία εδώ

Λίστα των συμμετεχόντων στη συνάντηση του Ξιάν μπορείτε να δείτε εδώ

* Η πόλη Xi’an στην Κίνα είναι το αρχικό σημείο του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού και για χιλιάδες χρόνια συνέδεσε διαφορετικές κουλτούρες δημιουργώντας ένα δυνατό πνεύμα συνεργασίας  για την ανάπτυξη.

 

ICC Ελλάς
Εθνική Ελληνική Επιτροπή - Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο
Κάνιγγος 27, 10682 Αθήνα
Tel  +30 2103810879 | Fax  +30 2103831189
E-mail  iccgr@otenet.gr | Website  www.iccwbo.gr

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή