ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ   /   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Εντός του Ιουνίου αναμένεται να προκηρυχθεί από τον ΟΑΕΔ το νέο πρόγραμμα για άνεργους νέους, οι οποίοι θα επιδοτηθούν για να φτιάξουν καινοτόμες επιχειρήσεις
24/06/2013
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να προκηρυχθεί από τον ΟΑΕΔ το νέο πρόγραμμα για άνεργους νέους, οι οποίοι θα επιδοτηθούν για να φτιάξουν καινοτόμους επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας θα επιχορηγήσει 7.000 άνεργους νέους  έως 35 ετών για να ξεκινήσουν μια καινοτόμο επιχειρηματική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αυτό είναι διαφορετικό από εκείνο των «Νέων Επαγγελματιών», που επίσης αναμένεται να προκηρυχθεί από τον ΟΑΕΔ.

Το νέο πρόγραμμα καινοτομικής επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ θα πριμοδοτήσει με 10.000 ευρώ την επιχειρηματική πρωτοβουλία καθώς και με 3.000 ευρώ επιπλέον για συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) των νέων επιχειρηματικών. Το mentoring θα αφορά το στάδιο σύστασης της νέας επιχείρησης και τη φάση πλήρους λειτουργίας της, και θα περιλαμβάνει περιλαμβάνει συμμετοχή σε θεματικά εργαστήρια, υπηρεσίες καθοδήγησης, διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών κ.λ.π.

Το πρόγραμμα «Προώθηση καινοτομικής επιχειρηματικότητας νέων και συμβουλευτική καθοδήγηση επιχειρήσεων» απευθύνεται στους άνεργους νέους που θα αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία απαιτεί την ενεργή απασχόληση και παρουσία τους, σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που ενσωματώνουν την καινοτομία.

Ως καινοτόμα πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας ορίζονται ενδεικτικά οι τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, τα συστήματα ολικής διαχείρισης απορριμμάτων ή αποβλήτων, η ανακύκλωση υλικών, η παραγωγή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, η ενσωμάτωση «πράσινων» τεχνολογιών στην παραγωγή ή την παροχή υπηρεσιών, οι τεχνολογίες μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, η ανάπτυξη λογισμικού για καινοτόμες εφαρμογές, κ.λ.π.

Ποιοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα καινοτόμου επιχειρηματικότητας

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι-υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

    Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ πριν την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους)
    Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης που πραγματοποιείται στον ΟΑΕΔ
    Να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας
    Να διαθέτουν ΑΦΜ, και οι άντρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις
    Να είναι ηλικίας 18 έως 35 ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα

Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος και έπειτα, δηλαδή από την ημερομηνία δημοσίευσης του προγράμματος σε ΦΕΚ και μετά

Τα ποσά επιχορήγησης

Οι άνεργοι νέοι που θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα καινοτομικής επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ θα επιχορηγηθούν για ένα έτος. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο επαγγελματία θα είναι 10.000 ευρώ.

Η πρώτη δόση, ύψους 4.000 ευρώ, καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής στο πρόγραμμα και τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις των 3.000 ευρώ η καθεμία

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή