ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ   /   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ο Επιμελητήριο Κέρκυρας ενημερώνει τα μέλη του ότι:
25/02/2009
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Ε.Ε. στην Λάρισα

Την κατηγορηματική τους πρόθεση να απαιτήσουν από την πολιτεία τον ρόλο που τους αναλογεί για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, διακήρυξαν η Κ.Ε.Ε.Ε. και τα Επιμελητήρια της χώρας, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του οργάνου που έγινε στη Λάρισα, με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Στην Γ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος συμμετείχε με την ιδιότητα του  Ε’ Αντιπροέδρου, της Κ.Ε.Ε.Ε.  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Γ. Χονδρογιάννης.

Κυρίαρχο ζήτημα της Συνέλευσης απετέλεσε το μέλλον του επιμελητηριακού θεσμού στην Ελλάδα, ο νέος προσανατολισμός, οι υπηρεσίες προς τα μέλη τους, η χρηματοδότηση των Επιμελητηρίων και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Επίσης τέθηκαν επί τάπητος και ζητήματα, όπως, το φορολογικό, το ενεργειακό κόστος, οι προοπτικές και οι κατευθύνσεις των χρηματοδοτικών εργαλείων της τέταρτης προγραμματικής περιόδου για τις επιχειρήσεις – μέλη των Επιμελητηρίων, καθώς και το θέμα του ασφαλιστικού, ενώ κατατέθηκαν και αιτήματα προς την Πολιτεία.

Στο πλαίσιο της συνέλευσης παρουσιάστηκαν, επίσης, τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας της Κ.Ε.Ε.Ε. για τα ελληνικά Επιμελητήρια και την πορεία του θεσμού.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. Γεώργιος Κασιμάτης ζήτησε τολμηρότερες και δυναμικότερες μεταρρυθμίσεις, ώστε να κερδιθεί το στοίχημα της οικονομικής ανάπτυξης, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι παρά την αναγνώριση των βημάτων που έγιναν, η επιχειρηματικότητα έχει ανάγκη από ένα λειτουργικότερο κράτος, τη θεσμοθέτηση ενός αποτελεσματικού και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος και τη σωστή και ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων του Δ΄ ΚΠΣ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κασιμάτης αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία και στην επιβάρυνση του νέου προϋπολογισμού από τις αναπόφευκτες, προεκλογικής φύσεως, παροχές, τις αποζημιώσεις λόγω των καλοκαιρινών φυσικών καταστροφών και του κόστους που συνεπάγεται η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού μας προβλήματος, η οποία δεν επιδέχεται άλλη αναβολή, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος εκτίναξης του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα που δεν συμβιβάζονται, ούτε με τις οικονομικές σκοπιμότητες, ούτε με τις κοινοτικές απαιτήσεις.

Συνεχίζοντας επεσήμανε, ότι είναι επιτακτική ανάγκη για την κυβέρνηση η επανεξέταση του προβλήματος της μείωσης των κρατικών δαπανών, της μείωσης του δημόσιου τομέα και της επανίδρυσης του κράτους, αλλά και της διαφορετικής προσέγγισης του θέματος της φορολογίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά είναι γεγονός ότι η φοροδιαφυγή έχει προσλάβει εξαιρετικά επικίνδυνες, για την οριστική εξυγίανση της δημοσιονομικής μας κατάστασης, διαστάσεις. Η χώρα χρειάζεται ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα και δυστυχώς μέρα με τη μέρα το φορολογικό μας σύστημα γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο, δυσνόητο και ασαφές.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε., είπε ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση η οικονομική πολιτική της επόμενης τετραετίας θα πρέπει να είναι τολμηρότερη, δυναμικότερη, σφαιρικά καλύτερα μελετημένη και αναπτυξιακά σωστότερα ιεραρχημένη, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη. Ακόμη έκανε λόγο για την αναγκαιότητα να υπάρξουν νέες μεταρρυθμίσεις, ενώ αναφερόμενος στην περασμένη τετραετία μίλησε για «κρατικίστικη» οικονομία, αναγνώρισε όμως παράλληλα τη σημαντική επιτυχία της μείωσης του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης. Σημείωσε όμως ότι αυτή η μείωση μπορεί εύκολα να ανατραπεί.

Τέλος, για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς είπε ότι είναι ένας κρίσιμος παράγοντας από τη διαχείριση του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η δημιουργία μιας σύγχρονης και ανταγωνιστικής οικονομίας. Επεσήμανε δε, ότι θα πρέπει να αποφευκτούν τα λάθη και τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στη διαχείριση των προηγούμενων Κοινοτικών Πλαισίων και έκανε λόγο για εκσυγχρονισμό του συστήματος διαχείρισης.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης  Γεώργιος Βλάχος αναφέρθηκε σε όσα έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την τόνωση της οικονομίας, ενώ υπογράμμισε ότι και τη νέα τετραετία θα ενταθούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και σε ολόκληρη τη χώρα, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στην τόνωση των επενδύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην προστασία των καταναλωτών.

Ειδικότερα, στην ομιλία του ο κ. Βλάχος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης, έθεσε – από την πρώτη στιγμή – ως έναν από του κεντρικούς του στόχους τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Επιμελητηρίων. Ο κύριος στόχος της ενίσχυσής τους απέβλεπε στο να τα καταστήσει ικανά να ανταποκριθούνν στις νέες συνθήκες, που επιβάλλει η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας της πληροφόρησης, αλλά και η συνεχής και δυναμική αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Συνέχεια αυτής της πολιτικής ήταν ο νέος νόμος 3419/2005, βάσει του οποίου τα Επιμελητήρια αποκτούν κάθε αμοδιότητα, που είναι σχετική με το σκοπό τους. Επεσήμανε δε, ότι έχουν ήδη εκδοθεί όλες οι Υπουργικές Αποφάσεις και τα Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπονται από το νόμο αυτό και απομένει να εκδοθούν και οι Ενιαίοι Κανονισμοί για τη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων και για τις Προμήθειες των Επιμελητηρίων, που αυτή τη στιγμή είναι υπό επεξεργασία. Επιπλέον αναφέρθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, το οποίο θεσμοθετήθηκε και το οποίο θα διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε συνθήκες νομιμότητας, ασφάλειας και διαφάνειας. Το έργο αυτό αποτελεί το θεμέλιο λίθο εκσυγχρονισμού των Επιμελητηρίων, καθώς έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε τα Επιμελητήρια να αποτελούν το κύριο σημείο υποδοχής όλων των επιχειρήσεων της χώρας και να παρέχουν υπηρεσίες «μιας στάσης».

 

Επίσης, όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, είναι αναγκαίο για τα Επιμελητήρια να ενεργοποιηθούν σε τομείς όπως: οι νέες τεχνολογίες, η εκμετάλλευση των κονδυλίων που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Δ΄ ΚΠΣ), η προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και γενικότερα η βελτίωση των υπηρεσιών προς τα μέλη τους.

 

Όσον αφορά στο ειδικότερο θέμα της ταξινόμησης των εμπορικών δραστηριοτήτων για την εγγραφή των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών στα Επιμελητήρια, ο κ. Βλάχος τόνισε ότι, μέχρι την έκδοση του νέου νόμου, η διαδικασία εγγραφής δεν ήταν θεσμοθετημένη και γίνονταν με βάση τη στατιστική ταξινόμηση των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος και παλιά δεδομένα, όπως αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εθιμικό δίκαιο κτλ. Κατέληξε δε, ότι η ανάγκη για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τα κριτήρια ταξινόμησης κρίθηκε επιτακτική και ως εκ τούτου πρέπει να εφαρμοσθεί.

Στη συνέλευση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι Βουλευτές του νομού κ.κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, Κων. Αγοραστός, Β. Έξαρχος, Εκτ. Νασιώκας και Στ. Ροντούλης, καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ κ. Γεώργιος Σουφλιάς, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης και η Αντινομάρχης κα. Ρ. Καραλαριώτου. Τέλος παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φ. Γκούπας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ντ. Διαμάντος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Ν. Τζίκας κ.ά.

mailΑποστολή με email printΕκτυπώσιμη μορφή