ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΦΥΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ
19/01/2023
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) και το Institución Ferial de Canarias (INFECAR), ενώνουν τις δυνάμεις τους σ' έναν διαγωνισμό νεοφυών επιχειρήσεων για την εξεύρεση αειφόρων, καινοτόμων και ανατρεπτικών επιχειρηματικών μοντέλων, που θα δώσουν απαντήσεις και έξυπνες λύσεις στις περίπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί προορισμοί ιδιαίτερα μετά τον απόηχο της πανδημίας.

Ο τουρισμός αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα για πολλά νησιά σε ολο το κόσμο, δημιουργώντας τις αναγκαίες ευκαιρίες απασχόλησης και αποφέροντας σημαντικό εισόδημα. Η ιδιαίτερη γεωγραφική θέση και ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος καθιστούν τα νησιά μοναδικά για τους επισκέπτες, αλλά ταυτόχρονα τα φέρνουν αντιμέτωπα με μια σειρά από προκλήσεις και ευπάθειες στις οποίες προστίθενται οι επιπτώσεις της πανδημίας. Ως εκ τούτου, η επένδυση στον αειφόρο τουρισμό στα νησιά είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να προωθεί την κοινωνικοοικονομική ευημερία προστατεύοντας παράλληλα τα εύθραυστα οικοσυστήματα του.

Αυτός ο διαγωνισμός απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις και ενδιαφερόμενους φορείς από όλη την αλυσίδα αξίας του τουρισμού, που μπορούν να προσφέρουν καινοτόμες και έξυπνες λύσεις για νησιωτικούς προορισμούς με πρόσημο την αειφορία. Η πρόσκληση θα εντοπίσει και θα υποστηρίξει τις υποψηφιότητες που θα συμβάλλουν στη ανάκαμψη και ανθεκτικότητα του τουριστικού οικοσυστήματος των νησιωτικών προορισμών μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων και έξυπνων τουριστικών λύσεων και προϊόντων.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο κατηγορίες:

Κατηγορία 1: Deep Tech: Νέες τεχνολογίες που εφαρμοσμένες στην αειφορία: Οι συνέπειες της πανδημία στον τουρισμό ανέδειξαν την ανάγκη νέων τεχνολογιών, ψηφιακών εργαλείων και ικανοτήτων για την επιτάχυνση της στροφής για την αειφορία. Η αειφορία δεν πρέπει πλέον να αποτελεί εξειδικευμένο τμήμα του τουρισμού, αλλά να είναι ο νέος κανόνας για κάθε τμήμα του, ιδιαίτερα για τους νησιωτικούς προορισμούς που καλούνται να μετασχηματίσουν τον τουρισμό, αγκαλιάζοντας και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και   ψηφιακών εργαλείων για τις ανάγκες τους. Ο διαγωνισμός προσκαλεί καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους νησιωτικούς προορισμούς να επιτύχουν αυτή τη στροφή, χρησιμοποιώντας και αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες και ψηφιακά εργαλεία που εφαρμόζονται για την αειφορία σε ένα συγκεκριμένο νησιωτικό πλαίσιο.

Κατηγορία 2: Καινοτομία και ψηφιοποίηση για νησιωτικούς προορισμούς: Η ανοικοδόμηση του τουρισμού είναι μια ευκαιρία για μετασχηματισμό με έμφαση στην αξιοποίηση των επιπτώσεων του σε νησιωτικούς προορισμούς και στην οικοδόμηση πιο ανθεκτικών κοινοτήτων και επιχειρήσεων μέσω της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης, της βιωσιμότητας και των συνεργασιών. Προσκαλούνται νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν έξυπνες λύσεις οι οποίες αξιοποιούν την καινοτομία και τις ψηφιακές τεχνολογίες που παρέχουν στον τουρισμό ευκαιρίες για ενίσχυση της ανθεκτικότητας, τη βελτίωση της κοινωνικής συμμετοχής, την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων και την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, μεταξύ άλλων στόχων στο πλαίσιο της ευρύτερης ατζέντας βιώσιμης ανάπτυξης και ειδικά σχεδιασμένων για νησιωτικούς προορισμούς.

Σημειώνεται ότι οι φορείς που θα διακριθούν θα έχουν την ευκαιρία να:

- παρουσιάσουν την πρόταση τους στη διοργάνωση UNWTO Tourism Tech Adventures

- λάβουν συμβουλευτική καθοδήγηση απο τον Οργανισμό και κορυφαίους εταίρους 

- λάβουν εξατομικευμένη υποστήριξη για τη νεοσύστατη επιχείρησή τους

- γίνουν μέλος του δικτύου καινοτομίας του Οργανισμού, και άλλα

 

Προθεσμία υποβολής αίτησεων: 27 Φεβρουαρίου 2023

Ανακοίνωση των προτάσεων που θα διακριθούν: 3 Μαρτίου 2023

Επιτάχυσνη και καθοδήγηση από εμπειρογνώμονες του τομέα: 15 Μαρτίου 2023

Παρουσίαση των προτάσεων που θα διακριθούν: 16 Μαρτίου 2023

 

Τις προυποθέσεις συμμετοχής καθώς και όλες τις σχετικές πληροφορίες μπορείτε να τις αναζητήσετε εδώ

 

mailΑποστολή με email printΕκτυπώσιμη μορφή