ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Οι υποχρεώσεις των καταλυμάτων για τις πισίνες
08/06/2022
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Το Επιμελητήριο Κέρκυρας ενημερώνει τα μέλη του αναφορικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)  που δημοσιευτηκε την Δευτέρα 30 Μαΐου 2022, στο ΦΕΚ Β΄2621, για τις υποχρεώσεις φορέων διαχείρισης καταλυμάτων εντός των οποίων λειτουργούν κολυμβητικές δεξαμενές, και αντικαθιστά την ΚΥΑ 10586/15.06.2021 με τίτλο «Όροι και προϋποθέσεις εκπαίδευσης ναυαγοσώστη κολυμβητικής δεξαμενής, διαδικασία εξέτασης υποψηφίων ναυαγοσωστών κολυμβητικής δεξαμενής, συγκρότηση επιτροπής εξετάσεων, υποχρεώσεις φορέων διαχείρισης τουριστικών καταλυμάτων».


Ειδικότερα το «Άρθρο 5 – Υποχρεώσεις φορέων διαχείρισης καταλυμάτων» αναφέρει:


1. Οι φορείς διαχείρισης των καταλυμάτων, εντός των οποίων λειτουργούν κολυμβητικές δεξαμενές ή η υπεύθυνη επιχείρηση για τη λειτουργία της κολυμβητικής δεξαμενής, όταν αυτή δεν συμπίπτει με τον φορέα διαχείρισης του καταλύματος, υποχρεούνται, όπως:


α 1) Προσλαμβάνουν το αναγκαίο προσωπικό σύμφωνα με τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις εκ του οποίου έναν τουλάχιστον απόφοιτο Σχολής Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης, εφοδιασμένο με βεβαίωση, σε ισχύ, επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις ναυαγοσώστη κολυμβητικής δεξαμενής με τη διαδικασία που ορίζεται στην παρ. 8 του άρθρου 3 της παρούσας ή άδεια ναυαγοσώστη από λιμενική Αρχή. Ο ναυαγοσώστης κατά τις ώρες λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, με ένδυμα κολύμβησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του, καθήμενος εντός του χώρου της κολυμβητικής δεξαμενής ή να περιπολεί πεζός στον χώρο ευθύνης του και να μην εκτελεί άλλη υπηρεσία.


α 2) Ειδικά για περιπτώσεις κολυμβητικών δεξαμενών που προορίζονται για αποκλειστική χρήση παιδιών και εφόσον δεν γειτνιάζουν με άλλες κολυμβητικές δεξαμενές στις οποίες έχει ορισθεί υπεύθυνος ναυαγοσώστης από την επιχείρηση, ο ναυαγοσώστης οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, με ένδυμα κολύμβησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του, στον χώρο της παιδικής κολυμβητικής δεξαμενής και να μην εκτελεί άλλη υπηρεσία.


β) Διαθέτουν φαρμακείο σε προσβάσιμη θέση (χρονική και χωρική), σύμφωνα με το περιεχόμενο του άρθρου 7, εξαιρούνται της υποχρέωσης καταλύματα δυναμικότητας έως και 20 κλινών.


γ) Εφοδιάζουν κάθε ναυαγοσώστη κολυμβητικής δεξαμενής με τον ακόλουθο εξοπλισμό:


γα) Σωστικό σωλήνα – rescuetube, κατασκευασμένο από αφρώδη πολυουρεθάνη κλειστού κυττάρου με μήκος τουλάχιστον 120 εκατοστών.


γβ) Φορητό φαρμακείο, σύμφωνα με το περιεχόμενο του άρθρου 8.


γγ) Σανίδα ακινητοποίησης επιπλέουσα, με ιμάντες πρόσδεσης και σύστημα ακινητοποιητή κεφαλής συμβατό με τη σανίδα ακινητοποίησης.


γδ) Φορητό απινιδωτή με αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια, ενηλίκων και βρεφών. Εξαιρούνται της υποχρέωσης καταλύματα δυναμικότητας έως και 50 κλινών.


γε)Ένδυμα κολύμβησης χρώματος πορτοκαλί, στο οποίο αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ –LIFEGUARD.


γστ) Καπέλο, στην εμπρόσθια όψη του οποίου αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και, κάτωθεν αυτής, η ένδειξη LIFEGUARD.


γζ) Γυαλιά ηλίου.


γη) Πινακίδα, χρώματος πορτοκαλί, διαστάσεων 40 x 80 εκ., με την ένδειξη ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ και κάτωθεν αυτής την ένδειξη FIRST ΑΙD, μπλε απόχρωσης, μόνο σε περιπτώσεις τουριστικών καταλυμάτων τα οποία διαθέτουν πάνω από δυο (2) κολυμβητικές δεξαμενές.


γθ) Ισοθερμική κουβέρτα.


γι) Καταδυτικό μαχαίρι. για) Μάσκα βυθού.


γιβ) Βατραχοπέδιλα.


γιγ) 8-Σημαία ναυαγοσώστη, χρώματος πορτοκαλί, διαστάσεων 40 x 80 εκ., με την ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και, κάτωθεν αυτής, την ένδειξη LIFE GUARD, μπλε απόχρωσης.


γιδ) Σημαία χρώματος ερυθρού, ίσων διαστάσεων με την προηγούμενη, με την ένδειξη ΧΩΡΙΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ και, κάτωθεν αυτής, την ένδειξη ΝΟ LIFEGUARD, λευκής απόχρωσης.


γιε) Φορητή μεγαφωνική συσκευή (τηλεβόας), μόνο σε περιπτώσεις τουριστικών καταλυμάτων στα οποία διαθέτουν πάνω από δυο (2) κολυμβητικές δεξαμενές.


γιστ) Αδιάβροχος φακός.


2. Τα φάρμακα ή ο ειδικός ιατρικός εξοπλισμός που συμπεριλαμβάνεται στα ως άνω φαρμακεία, διατίθενται προς χρήση κατόπιν συναίνεσης του κολυμβητή/ ασθενή(ή συγγενικού του προσώπου) ή χορηγούνται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.


3. Δεν απαιτείται ο ορισμός ναυαγοσώστη κολυμβητικής δεξαμενής ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού, στην περίπτωση κολυμβητικής δεξαμενής ή συστήματος υδρομάλαξης, τα οποία εξυπηρετούν ενοίκους – πελάτες υδρομάλαξης που βρίσκονται εντός κοινόχρηστων χώρων. Στην περίπτωση αυτή, το τουριστικό κατάλυμα αναρτά σε εμφανές σημείο πλησίον εκάστης κολυμβητικής δεξαμενής κείμενο που ενημερώνει τον πελάτη για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κατά την κολύμβηση, σύμφωνα με τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις για τις κολυμβητικές δεξαμενές και προσαρτά τους ανωτέρω κανόνες αναλυτικά στα ιδιωτικά συμφωνητικά που καταρτίζει με τους πελάτες του.

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
ΦΕΚ-Β-2621
ΚΥΑ