ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Ionian Yachting & Gastronomy Festival: Η γιορτή του θαλάσσιου τουρισμού και των γεύσεων στις 19-22 Μαΐου στη Λευκάδα
03/03/2022
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ
πατήστε για μεγέθυνση

 Ionian Yachting & Gastronomy Festival: Η γιορτή του θαλάσσιου τουρισμού και των γεύσεων στις 19-22 Μαΐου στη Λευκάδα

LEFKADA

Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε τη Δευτέρα στις 28 Φεβρουαρίου για το Ionian Yachting & Gastronomy Festival που θα πραγματοποιηθεί στις 19-22 Μαΐου στην παραλία της Λευκάδας. Το Φεστιβάλ, που θα είναι το πρώτο που θα διοργανωθεί στην περιοχή, παρουσίασαν ο Γενικός Διευθυντής της Mact Media Group Γιώργος Καραχρήστος που έχει αναλάβει τη διοργάνωση, ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ενώ εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κυρίου Κτενά παρέστη ο κύριος Σπύρος Ζαμπέλης.

To Ionian Yachting & Gastronomy Festival αναμένεται να είναι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της φετινής τουριστικής σεζόν στο Ιόνιο και φιλοδοξεί να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Διοργανώνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας, του Δήμου Λευκάδας, του Επιμελητηρίου, του Λιμεναρχείου και των επαγγελματιών του yachting.

«Θέλουμε τα Ιόνια νησιά να γίνουν προορισμός yachting και γαστρονομίας τόσο για Έλληνες όσο και για ξένους επισκέπτες. Θα προσπαθήσουμε να δέσουμε το Yachting με την γαστρονομία των νησιών του Ιονίου. Το τετραήμερο αυτό θα γίνει Μάιο ακριβώς γιατί ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η δραστηριότητα του yachting και τότε είναι που γίνονται και οι κρατήσεις», σημείωσε ο κύριος Καραχρήστος κατά την παρουσίαση του φεστιβάλ. Συμπλήρωσε πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα διοργανωθούν events γύρω πάντα από το yachting και τη γαστρονομία της περιοχής. «Βασική αρχή του Ionian Yachting Festival & Gastronomy αποτελεί η αλληλεπίδραση του θαλάσσιου Τουρισμού με την Γαστρονομία του Ιονίου Πελάγους», 

«Ανταποκριθήκαμε άμεσα στην συγκεκριμένη πρόταση και θα παραχωρήσουμε όσο χώρο χρειαστεί για τα περίπτερα που θα στηθούν στο πάρκο της παραλίας. Το Yachting εξ άλλου είναι το δυνατό σημείο της Λευκάδας και του Μεγανησίου», υπογράμμισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Λευκάδας, Χαρ. Καλός. «Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να συνδέσουμε την παραγωγή και την μεταποίηση με τον τριτογενή τομέα που είναι ο Τουρισμός», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σωτήρης Σκιαδαρέσης τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει το yachting για τη Λευκάδα, ενώ υπογράμμισε και εκείνος με τη σειρά του τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τις τοπικές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς από τη σύνδεση του θαλάσσιου τουρισμού με τη γαστρονομία. «Το Επιμελητήριο Λευκάδας θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το φεστιβάλ, δείχνοντας εμπράκτως με αυτό τον τρόπο ότι είναι στο πλευρό των επιχειρήσεων, των παραγωγών και των επαγγελματιών του θαλάσσιου τουρισμού», τόνισε.

Το τετραήμερο θα έχει δύο σκέλη που είναι το yachting και η γαστρονομία της περιοχής όπου θα γίνει προσπάθεια σύνδεσης αυτών των δύο, όπως σημείωσε ο κύριος Καραχρήστος εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρείας. Για την εκπλήρωση του στόχου θα δοθεί έμφαση στον ανεξάντλητο θαλάσσιο πλούτο, με γεύσεις και συνταγές με βασικό συστατικό τα ψάρια και τα θαλασσινά του βυθού του Ιονίου.

Το Ionian Yachting & Gastronomy Festival έχει στόχο να γίνει μια ετήσια συνάντηση του κλάδου με επαγγελματίες και υποψήφιους πελάτες, όπου χιλιάδες επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των εκθετών.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προβάλλει και να προωθήσει το νησιωτικό σύμπλεγμα των Ιονίων Νήσων και να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το θαλάσσιο πλούτο και την περιβαλλοντική φυσιογνωμία του Αρχιπελάγους. Για την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης  επελέγη  το νησί της Λευκάδας ως  σταυροδρόμι των χωρών της Μεσόγειου, με  στόχο να γίνει θεσμός για τα επόμενα χρόνια και προοδευτικά να αποτελέσει ορόσημο και σημείο αναφοράς του θαλάσσιου τουρισμού.

Οι παραλίες του Ιονίου είναι ιδανικά μέρη για windsurfing, ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο σκι και καταδύσεις. Οι θάλασσες του Ιονίου είναι, μεταξύ άλλων, και ο παράδεισος των ιστιοπλόων.

Σε συνδυασμό με συνέδρια, παρουσιάσεις νέων προϊόντων, θαλάσσιες δραστηριότητες, παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων και εκδηλώσεις, το Ionian Yachting & Gastronomy Festival αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 10.000 επισκέπτες, πάνω από 70 εκθέτες και 50 σκάφη.

Η Γαστρονομία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Θαλάσσιου Τουρισμού. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευθούν παραδοσιακά προϊόντα. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, με υγρούς χειμώνες και θερμά ηλιόλουστα καλοκαίρια δημιουργεί συνθήκες κατάλληλες για προϊόντα ανώτερης ποιότητας, με πλούσια γεύση και μεγάλη θρεπτική αξία. Σταφύλια (για σταφίδα και κρασί), σύκα, πορτοκάλια, μέλι και όσπρια, αλλά και κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα σπιτικά παραδοσιακά γλυκά (μάντολες, γλυκά του κουταλιού και λικέρ) συμπληρώνουν αυτή την εξαιρετική παραγωγή, που κατέχει ξεχωριστή θέση και στο παραδοσιακό επτανησιακό πρωινό.

Τόσο από την πλευρά των διοργανωτών, όσο και από τους τοπικούς φορείς κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η διασύνδεση του τουρισμού με την τοπική παραγωγή, καθώς τα οφέλη από την προσπάθεια είναι πολλαπλά. Αναβαθμίζεται το τουριστικό προϊόν, εμπλουτίζεται η εμπειρία των επισκεπτών και παράλληλα αποκτούν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα τα τοπικά προϊόντα ανοίγοντας τον δρόμο στην εξωστρέφεια.

Επικεντρώνοντας στο θέμα του yachting κρίνεται πως είναι μια μορφή τουρισμού που γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση στην Ελλάδα και δεν έχει αποδώσει ακόμα τα αναμενόμενα, πράγμα που σημαίνει πως διαθέτει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Η διασύνδεση της θαλάσσιας περιήγησης με τις τοπικές γεύσεις, δίνει αποκλειστικά χαρακτηριστικά στον θαλάσσιο τουρισμό στην Ελλάδα χαρίζοντας έτσι ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις ανταγωνιστικές αγορές. Επίσης πρέπει να σημειωθεί πως το yachting απαντάει και στις προκλήσεις της πανδημίας, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα για διακοπές χωρίς συνωστισμό.

Το πλέον βασικό όμως των Yachting Festivals που διοργανώνει η Mact Media Group είναι ότι «γκρεμίζουν» τον μύθο πως ο συγκεκριμένος τύπος διακοπών αφορά πολύ λίγους. Όπως συχνά επισημαίνουν και οι επαγγελματίες του κλάδου το yachting απευθύνεται σε ευρύ κοινό με το κόστος να είναι προσιτό για πολύ μεγαλύτερη μερίδα τουριστών από αυτή που πιστεύεται. Παράλληλα βοηθά και στην αντιμετώπιση της εποχικότητας. Να σημειωθεί πως τη σεζόν του 2021 που ήταν μια χρονιά «ανάρρωσης» από την πανδημία, καταγράφονταν κρατήσεις και ταξίδια με σκάφη μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου.

Το Ionian Yachting & Gastronomy Festival έρχεται τον Μάιο στη Λευκάδα για να προωθήσει τον θαλάσσιο τουρισμό στο Ιόνιο, να αναδείξει τη Γαστρονομία της περιοχής και να δώσει συνολικά ώθηση στον Τουρισμό που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα τα δύο τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας.

Με εκτίμηση

Γ. Διευθυντής Mact Media Group

Δημοσιογράφος Ένωσης Δημοσιογράφων

Περιοδικού Και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας – Θράκης 

Γεώργιος Καραχρήστος

 

           

/A:  Συγγρού 72, Αθήνα 11742

(Τ:  2110129575

*E: g.karachristos@mact.gr

:W: www.mact.gr

:  https://www.facebook.com/mact.mediagroup/

https://www.youtube.com/channel/UCudQRRVy3_c3ZlmVjbwVMow/featured

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή