ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ
25/02/2009
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ.Γέώργιος Π.Χονδρογιάννης έστειλε Επιστολή στον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Έλλάδος κ.Κασιμάτη σχετικά με την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

            ΕΠΙΣΤΟΛΗ
             ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
             ΕΛΛΑΔΟΣ

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε ,

       Ως γνωστόν ,η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ είναι μια ανώνυμη εταιρεία που έχει συσταθεί με μετόχους Τράπεζες και διαχειρίζεται την ηλεκτρονική βάση δεδομένων οικονομικών πληροφοριών και πληροφοριών αρνητικής συναλλακτικής συμπεριφοράς ιδιωτών και επιχειρήσεων ,η οποία καταρτίζεται και ενημερώνεται με επιμέλειά της από διάφορες πηγές.
       Είναι επίσης γνωστό ότι παρά τις μειώσεις των χρονικών ορίων  που τηρούνται οι πληροφορίες δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς ( που επέφερε ο Ν.3259/2004 ) ,εξακολουθεί να απαιτείται ,αν και έχει εξοφληθεί η απαίτηση, για τη μεταβολή ή τη διαγραφή για επιταγές-συναλλαγματικές να τηρούνται στο αρχείο τρία (3) χρόνια ,για καταγγελίες συμβάσεων  τρία (3) χρόνια ,για διαταγές πληρωμής πέντε (5) χρόνια και προγράμματα πλειστηριασμών ,κατασχέσεις επιταγών ,κυρώσεις διοικητικές του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών   επτά (7) χρόνια.
       Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι αν κάποιος μπει στις λίστες του ΤΕΙΡΕΣΙΑ , είναι σχεδόν αδύνατον να βγει.
       Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις ,υπάρχουν παραβάσεις που δεν διαγράφονται ποτέ ,π.χ. Πτώχευση ,και παραμένει μαύρο στίγμα για τον επιχειρηματία ,ο οποίος αδυνατεί πλέον να  δραστηριοποιηθεί στην αγορά ,αποκλειόμενος από χρηματοδοτήσεις και αντιμέτωπος με την καχυποψία.
      Εκτιμάται ότι περισσότεροι από το 50% των επαγγελματιών βρίσκονται σε κρίσιμο καθεστώς αποκλεισμού από τις Τράπεζες ,είτε γιατί εξέδωσαν κάποτε κάποια ακάλυπτη επιταγή μικρής αξίας ,είτε γιατί δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα μια συναλλαγματική ,είτε καθυστέρησαν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τη δόση κάποιου δανείου .
      Είναι πρόδηλη η κοινωνική αδικία που προκαλείται μέσα από αυτή τη λειτουργία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ  που είναι ουσιαστικά χειρότερη και από τα σκληρότερα σωφρονιστικά συστήματα ,αφού ακόμα κι εκεί υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία για τον παρανομήσαντα.
      Πέραν αυτού και μέσα στις δυσκολίες που εμφανίζει σήμερα το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα ,είναι βέβαιο ότι όλοι οι παραπάνω συνάδελφοί μας θα αποτελέσουν εύκολη λεία για τη ‘’δευτερογενή αγορά χρήματος’’ ,δηλαδή τον τοκογλύφο της γειτονιάς ,με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
     Στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου ,σας παρακαλώ να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών ,προκειμένου αυτός να επανεξετάσει τη σημερινή λειτουργία του συστήματος σε μια κατεύθυνση πιο δίκαιη και ορθολογιστική που και η αγορά θα προστατεύεται αλλά και ο επιχειρηματίας δεν θα ‘καταδικάζεται ’ εφ’όρου ζωής.


       Με τιμή
      Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου
       Κέρκυρας

      Γεώργιος Π.Χονδρογιάννης 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή