ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
15/07/2015
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης με αφορμή την επίτευξη της συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους της στην Ε.Ε. έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

Τώρα προέχει να κυριαρχήσει η σύνεση, η λογική, η αλληλεγγύη και η κατανόηση. Καλούμε τον επιχειρηματικό κόσμο και τους πολίτες της Κέρκυρας με αισιοδοξία να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθώς είναι πλέον η τελευταία ευκαιρία να αναπτύξουμε το νησί μας και την πατρίδα μας.

 

Άμεση προτεραιότητα χρειάζεται να δοθεί στην επίλυση του προβλήματος με τις Ελληνικές τράπεζες όπου αυτή τη στιγμή είναι το μεγάλο ζητούμενο για την οικονομία και την αγορά μπλοκάροντας όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

 

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προβεί σε όλες εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και την επαναλειτουργία υπό κανονικές συνθήκες των τραπεζών.

 

Τα φορολογικά μέτρα που συνοδεύουν την συμφωνία εξακολουθούν να κινούνται σε αντιπαραγωγική κατεύθυνση. Το μίγμα της υπερφορολόγησης (η αύξηση της εταιρικής φορολόγησης, της προκαταβολής φόρου και η μετάταξη του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23 τοις εκατό) είναι βέβαιο ότι και αυτή τη φορά θα έχει αρνητικά αποτελέσματα και θα προκαλέσει αγκυλώσεις στην οικονομία και την απασχόληση.

 

Βεβαίως, εξίσου ζωτικής σημασίας είναι και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα επόμενα χρόνια. Το πακέτο των 35 δις. Ευρώ αποτελεί εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη στήριξη της ανάπτυξης και την αύξησης της απασχόλησης. Θα πρέπει οι πόροι αυτοί να αξιοποιηθούν στη βάση ενός εθνικού σχεδιασμού, με στόχο την παραγωγική αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

 

Η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει και να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μέσω των οποίων μπορεί να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να δημιουργηθούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

 

Θα αναλάβουμε κάθε αποφασιστική πρωτοβουλία για την συνεννόηση όλων των συμπολιτών μας με σκοπό την πρόοδο και την ανάπτυξη του νησιού μας και την έξοδο από το τέλμα στο οποίο έχουμε περιέλθει.

 

Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία μειοψηφία να καταστρέψει το μέλλον της Κέρκυρας και θα είμαστε παρόντες, σύμφωνα με το θεσμικό μας ρόλο, να εγγυηθούμε την καλή εκτέλεση όλων των αναπτυξιακών έργων που θα εκτελεστούν.

 

Τέλος καλούμε για άλλη μια φορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ανακαλέσει την απόφασή του για διακοπή του ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα της Κέρκυρας καθώς αυτή η διαδικασία αποτελεί τον πλέον ιδανικό τρόπο επίλυσης του προβλήματος των απορριμμάτων που ταλανίζουν το νησί μας.

 

 

Με εκτίμηση
Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας

 

Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή