ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΕ Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Κ. ΒΟΡΙΔΗ
04/08/2014
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

http://chioschamber.gr/kerkyraimages/leon_F1889586109.JPG;jsessionid=0B5B1A2EDDC7250441E365882BEF7330

Κέρκυρα 4 Αυγούστου 2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γεώργιος Χονδρογιάννης, ο οποίος μετέχει στην Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) με την ιδιότητα του Οικονομικού Επόπτη σας ενημερώνει σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της ΚΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος με τον  υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη.

Αρχικά ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος ζήτησε από τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας. Συγκεκριμένα ο κ. Μίχαλος ανέφερε στον υπουργό ότι το ζήτημα της τακτοποίησης των εκκρεμών οφειλών του Δημοσίου (ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία ΕΣΥ) ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ σε μια εποχή που οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, η συσσώρευση νέων χρεών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη λειτουργία της φαρμακοβιομηχανίας και γενικότερα του τομέα προϊόντων υγείας, καθώς υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες και με την εξόφληση χρεών από μέρους του Δημοσίου που υφίστανται πριν από το 2012.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μίχαλος, επανέφερε και το θέμα της επιστροφής από το ελληνικό Δημόσιο σημαντικών ποσών ως αχρεωστήτως καταβληθέντων που έχουν καταβληθεί από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας. Τα ποσά αυτά αφορούν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που είχαν χορηγηθεί από το ελληνικό Δημόσιο στις επιχειρήσεις αντί πληρωμής για τα έτη 2008 και 2009. Τα ομόλογα αυτά «κουρεύτηκαν», αλλά οι επιχειρήσεις είχαν ήδη προπληρώσει στο ελληνικό Δημόσιο όλες τις προβλεπόμενες φορολογικές τους επιβαρύνσεις (ΦΠΑ, Φόρο Εισοδήματος, Κρατήσεις υπέρ τρίτων, έκτακτες εισφορές).

Τέλος, ο κ. Μίχαλος έθεσε το ζήτημα του γενικότερου συμψηφισμού των χρεών μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων, καθώς και το ζήτημα της στήριξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που έχει επωμιστεί ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας, στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών για τη δημόσια υγεία.

Ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια, και μάλιστα με επιτυχία, για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου που είχαν συσσωρευτεί προ του 2012, ενώ οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων το τελευταίο διάστημα προς τις φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ομαλοποιηθεί.

Σε ότι αφορά τη στήριξη της ελληνική φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι αποτελεί βασική του προτεραιότητα και διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΚΕΕ ότι θα υπάρξει άμεση συνεργασία μεταξύ Επιμελητηρίων και Υπουργείου για τη στήριξη και την αναβάθμιση του κλάδου που αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

                                                              Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας

                                                                             Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή