ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
15/07/2014
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γεώργιος Χονδρογιάννης, ο οποίος μετέχει στην Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) με την ιδιότητα του Οικονομικού Επόπτη συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νίκο Δένδια, και τον υφυπουργό, κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και είχε την ευκαιρία να ακούσει τις θέσεις και τις απόψεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας για μείζονα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Συνοπτικά οι κυριότερες θέσεις της ΚΕΕ αφορούν στη διαμόρφωση ενός σταθερού και ανταγωνιστικού πλαισίου, με φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15%, στη σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, στη ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων και στην παροχή φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Για το μείζον πρόβλημα της αγοράς, την έλλειψη ρευστότητας, είναι απαραίτητο να αλλάξει η στάση από την πλευρά των τραπεζών, τα επιτόκια χορηγήσεων των οποίων παραμένουν απαγορευτικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις και είναι ανάγκη να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν λύση στο θέμα των «κόκκινων δανείων», καθώς και της αποπληρωμής των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Επίσης είναι ανάγκη η εφαρμογή μιας νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στη βάση της πρότασης της ΚΕΕ για κεφαλαιοποίηση των οφειλών και αποπληρωμή τους σε μηνιαία βάση που να ισούται με το 1% του συνόλου της οφειλής.

Ακόμη είναι ανάγκη η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους πόρους του νέου ΕΣΠΑ και η άμεση μείωση του υψηλού κόστους ενέργειας που έχει φτάσει να απειλεί όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα της εγχώριας βιομηχανίας.

Τέλος, για τον Επιμελητηριακό Θεσμό, χρειάζεται η διατήρηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια και θα είναι τραγικό λάθος να προχωρήσει η κυβέρνηση στην εφαρμογή της ρύθμισης η οποία προβλέπει την άρση της υποχρεωτικής εγγραφής από 1/1/2015, η οποία θα σημάνει το «θάνατο» ενός θεσμού που έχει μέχρι σήμερα αποδείξει την αποδοτικότητα και τη χρησιμότητά του.

Επισυνάπτεται αναλυτικό Δελτίο Τύπου της ΚΕΕ

 

mailΑποστολή με email printΕκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
1x1
velos Synantisi_F453115903.DE.KEE.me.ypour.Anaptyxis.N.Dendia-15.7.14.doc