ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΘΕΣΜΟΥ
13/03/2014
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γεώργιος Χονδρογιάννης, ο οποίος μετέχει στην Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) με την ιδιότητα του Οικονομικού Επόπτη συμμετείχε στην Αντιπροσωπεία της ΚΕΕ που επισκέφθηκε την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του στον επιμελητηριακό θεσμό.

 

BENIZELOSKEEE12_F1307360246.3(8).jpg

 

Τον κ. Βενιζέλο επισκέφθηκαν στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρόεδρος της ΚΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Π. Αγνιάδης, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Μ. Ζορπίδης, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Γ. Χονδρογιάννης, ο αναπληρωτής Οικονομικός Επόπτης κ. Η. Χατζηχριστοδούλου, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραια κ. Β. Κορκίδης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Ανδ. Μιχάλαρος και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γ. Μπενέτος.

Στη συνάντηση αναπτύχθηκε στον κ. Βενιζέλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο επιμελητηριακός θεσμός στη χώρα μας, μετά την απόφαση που έχει ληφθεί από την κυβέρνηση, κατόπιν συστάσεως της τρόικας, για κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια, των επιχειρήσεων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ: «Με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής, τα Επιμελητήρια θα στερηθούν το μοναδικό έσοδό τους, δεδομένου ότι δεν επιχορηγούνται ούτε με ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε παύση της λειτουργίας τους.  Ωστόσο, οι υπηρεσίες που προσφέρουν στα μέλη τους σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καταργηθούν. Κατά συνέπεια κάποιος φορέας θα πρέπει να αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Αν αύριο τα Επιμελητήρια υποχρεώνονταν να διακόψουν τη λειτουργία τους εξαιτίας της έλλειψης εθελοντικών συμμετοχών, θα ξανάνοιγαν μεθαύριο ως κρατικοί φορείς. Στην περίπτωση αυτή, το ελληνικό Δημόσιο θα αναγκαστεί να αυξήσει τον Προϋπολογισμό του για την παροχή των υπηρεσιών αυτών. Και αυτό θα συμβεί τη στιγμή που η μεγάλη προσπάθεια στρέφεται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση, σε αυτή της μείωσης των δημοσιονομικών δαπανών».

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε τη διαρκή στήριξη του ΠΑΣΟΚ στα Επιμελητήρια, αναγνώρισε το έργο που αυτά επιτελούν τόσο εντός της χώρας, ως σύμβουλοι της κυβέρνησης, όσο και εκτός σε θέματα προώθησης και ανάπτυξης διεθνών επιχειρηματικών συνεργασιών.

Δεσμεύτηκε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία της ΚΕΕ για την άρση της κατάργησης της υποχρεωτικότητας της εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια και συμφώνησε με την άποψη της ΚΕΕ ότι τα Επιμελητήρια καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες στις επιχειρήσεις για λογαριασμό του Δημοσίου, χρηματοδοτούμενα κατ’ αποκλειστικότητα από τον ιδιωτικό τομέα.

Τέθηκαν επίσης στον κ. Βενιζέλο οι προτάσεις της επιμελητηριακής κοινότητας για την έξοδο της χώρας από την ύφεση, επαναφέροντας τα αιτήματα για δραστική μείωση της φορολογίας, για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών προς τα ταμεία, για άμεση επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα προς την αγορά και για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, τόνισε ότι οι προτάσεις της ΚΕΕ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την τρόικα επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες έχουν καθυστερήσει πολύ.

 

BENIZELOSKEEE12_F1333726987.3(16).jpg

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή