ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
14/08/2020
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Το Επιμελητήριο Κέρκυρας ενημερώνει για την επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κέρκυρας προς τα Υπ. Οικονομικών, Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υπ. Τουρισμού και Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που αφορά τα έκτακτα μέτρα για την εστίαση.

 

 

         

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

HELLENIC REPUBLIC

KERKYRA CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY

ΤΜΗΜΑΤΑ:ΕΜΠΟΡΙΚΟ – ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ – ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 

Τηλ.26610-39813,-14

 

ΚΕΡΚΥΡΑ,  14-8-2020

 Αρ. Πρωτ  1591

 

 

ΠΡΟΣ:

-Υπ. Οικονομικών

κ. Χρήστο Σταϊκούρα

-Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων

κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη

-Υπ. Τουρισμού

κ. Χάρη Θεοχάρη

Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κ. Ιωάννη Βρούτση 

 

 

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί

 

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των επικαιροποιημένων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, το κλείσιμο όλων ανεξαιρέτως των καταστημάτων της εστίασης σε μερικές περιοχές της χώρας συμπεριλαμβανομένης και της Π. Ε. Κέρκυρας μετά τη δωδέκατη νυκτερινή. 

 

Οι αποφάσεις αυτές που σκοπό έχουν να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας και να προφυλάξουν την υγεία των Ελλήνων πολιτών αλλά και των επισκεπτών μας, είναι απολύτως σεβαστές από εμάς. Ερωτηματικό βέβαια παραμένει με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες περιοχές. Η υγεία λοιπόν πάνω απ’ όλα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και την οικονομία. 

 

Είναι σαφές ότι ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ιδιαιτέρως σε αμιγώς τουριστικές περιοχές όπως είναι η Κέρκυρα με τις χιλιάδες  εποχικές επιχειρήσεις. 

 

Έκλεισαν πρώτοι, άνοιξαν τελευταίοι και τώρα καλούνται εν μέρει να ξανακλείσουν. 

 

Αυτοί που τόλμησαν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους αναλαμβάνοντας δυσβάσταχτα κόστη ,εν μέσω μιας υποτυπώδους έως ανύπαρκτης  τουριστικής σεζόν , εκεί που περίμεναν αυτόν τον μήνα να καλύψουν ένα ελάχιστο μέρος των εξόδων τους, ξαφνικά βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω των ανακοινωθέντων μέτρων και στην ουσία βιώνουν ένα ιδιότυπο lockdown. 

 

 

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί 

 

Ο κλάδος της Εστίασης διαχρονικά έχει βάλει πλάτη και έχει στηρίξει την Ελληνική οικονομία σε δύσκολες περιόδους με αυξημένους φόρους και εισφορές και με χιλιάδες θέσεις εργασίας. 

 

Τώρα λοιπόν που λόγω της πανδημίας πλήττεται βάναυσα είναι καιρός η Ελληνική πολιτεία να σκύψει  και να στηρίξει αυτόν τον κλάδο, για να αποφευχθούν λουκέτα και να διασωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. 

 

Προτείνουμε και ζητάμε λοιπόν έκτακτες χρηματοδοτήσεις στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα έκτακτα μέτρα. 

 

Επίσης να εξεταστούν με προσοχή τα πάγια αιτήματα του κλάδου για μείωση ΦΠΑ, ρευστότητα, επιδότηση μισθολογικού κόστους, επιδότηση ενοικίου, ένταξη του κλάδου στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για έναν χρόνο και μακροχρόνια ρύθμιση. 

 

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί

 

Είμαστε βέβαιοι ότι, όπως η κυβέρνηση χειρίστηκε αποτελεσματικά την πρώτη φάση της πανδημίας, πράγμα που αναγνωρίστηκε διεθνώς, με αποτέλεσμα η Ελλάδα για πρώτη φορά στα χρονικά να είναι παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή, έτσι θα χειριστεί και την οικονομική κρίση που βιώνουν ήδη οι επιχειρήσεις της πατρίδας μας. 

 

Δεσμευόμαστε να βάλουμε πλάτη για άλλη μια φορά, όμως πρέπει και το κράτος να δείξει έμπρακτα ότι οι θυσίες μας δεν θα πάνε χαμένες και θα διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζομένους μας προς όφελος και της Ελληνικής οικονομίας. 

 

 

 

 

Με εκτίμηση 

 

Ο Πρόεδρος

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
20200814_EPISTOLIGIATINESTIASI_F471445825.pdf