ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Συμμετοχή του Ε.Κ. στην 44η Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ με θέμα τη Νησιωτικότητα
10/12/2018
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Το Επιμελητήριο Κέρκυρας συμμετείχε στην 44η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) στην Καβάλα, με εκπροσώπους του τα μέλη ΔΣ τον κ. Σπαή Σπυρίδωνα και κ. Μέξα Στέφανο, όπου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξουν τις θέσεις του Επιμελητηρίου Κέρκυρας στο μείζον θέμα της Νησιωτικότητας, να τονιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη νησιωτική Ελλάδα και να προτείνουν μέτρα, τα οποία θα μπορέσουν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.


Στην συνέλευση υπήρχε μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας όλης της νησιωτικής Ελλάδος, εκπρόσωποι από όλα τα Επιμελητήρια και την Κεντρική ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, καθώς και  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Δημήτριος Εμμανουηλίδης και κ. Κωνσταντίνος Μορφίδης και η Δήμαρχος Καβάλας κα. Δήμητρα Τσανάκα.


Κύριος ομιλητής της συνέλευσης ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος ανέλυσε το μέτρο του Υπουργείου το «Μεταφορικό Ισοδύναμο» και το χαρακτήρισε ως παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων. Επίσης, επεσήμανε τον ρόλο των Επιμελητηρίων ως αρωγών σε αυτή τη προσπάθεια. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου στα 49 νησιά της χώρας είχε ιδιαίτερα θετικές διαπιστώσεις και ανακοίνωσε ότι μελετάται η εφαρμογή του μέτρου και στη μεταφορά καυσίμων, ενώ από 1 Ιανουαρίου 2019 το πρόγραμμα  θα εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά της Ελλάδας.

 

Τέλος, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ομόφωνα υιοθέτησαν την έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο ζητούν από τον Πρωθυπουργό και την  Κυβέρνηση να φανούν ειλικρινείς με τις δεσμεύσεις τους και να προχωρήσουν άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα παρατείνεται το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην εθνικά και οικονομικά ευαίσθητη περιοχή των 5 νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και να επανέλθει  το προϊσχύον καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά που καταργήθηκε.

 

Συνημμένα το ψήφισμα.

 

 


Με εκτίμηση

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων
Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
PSIFISMA44isG_F1186084303.S.EOAEN.pdf