ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα
06/04/2016
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης, ο οποίος μετέχει στην Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ΚΕΕ με την ιδιότητα του Οικονομικού Επόπτη, ενημερώνει ότι στις 5 Απριλίου 2016 εστάλη μέσω της Κεντρικής Ένωσης επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας το μείζον ζήτημα που απασχολεί τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα του προσφυγικού.

 

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα λαμβάνει ανεξέλεγκτες πλέον διαστάσεις, παρεμποδίζοντας τις εμπορικές μεταφορές, πλήττοντας την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνές αγορές και παράλληλα τονίζεται μέσω της επιστολής ότι χρειάζεται να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση των προσφύγων και να δημιουργηθούν συνθήκες τάξης και ασφάλειας.


Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,


Ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας του τόπου, οφείλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που λαμβάνει η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα.


Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς της Ειδομένης, του Πειραιά, αλλά και των ακριτικών νησιών όπως η Χίος, είναι πλέον εκρηκτική. Τα επεισόδια βίας και οι ακραίες διαμαρτυρίες αυξάνονται σε καθημερινή βάση, με όλο και μεγαλύτερο τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές και να πληγούν ανεπανόρθωτα κρίσιμοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας. 


Η σιδηροδρομική γραμμή στον καταυλισμό της Ειδομένης, βρίσκεται για πάνω από 15 ημέρες υπό κατάληψη, ενώ τα τελευταία 24ωρα έκλεισε και το κεντρικό Λιμάνι της Χίου, λόγω της εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο επαναπροώθησής τους στην Τουρκία.


Η παρεμπόδιση των εμπορικών μεταφορών έχει προκαλέσει ήδη σοβαρές άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες. Το οικονομικό και χρονικό κόστος είναι τεράστιο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές οδούς μεταφοράς, ενώ τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς, οι οποίοι δεσμεύονται από συμβόλαια παράδοσης των προϊόντων τους. Το πλήγμα στην αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων και της Ελλάδας ως κόμβου για το διεθνές διαμετακομιστικό εμπόριο, είναι από τώρα εμφανές. Ήδη, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες είχαν επιλέξει τον Πειραιά ως πύλη εισόδου των προϊόντων τους στην Κεντρική Ευρώπη, έχουν στραφεί σε εναλλακτικές επιλογές λιμένων, σε άλλες Βαλκανικές χώρες. 


Επιπλέον, σε μια περίοδο κρίσιμη για τον τουρισμό, η Ελλάδα εμφανίζει στα διεθνή ΜΜΕ την εικόνα μιας χώρας όπου κυριαρχεί το χάος, οι τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών, η εντεινόμενη βία και η πλήρης αδυναμία της επίσημης Πολιτείας να διασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων, αλλά και την τάξη και την ασφάλεια.


Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η αδράνεια απέναντι στους κινδύνους που εγκυμονεί η παρούσα κατάσταση, εάν συνεχιστεί περαιτέρω, θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και να εφαρμόσει τα μέτρα που προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία και από τη συμφωνία την οποία συνυπέγραψε με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Οφείλει, επίσης, να επεξεργαστεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ενσωμάτωση των αναγνωρισμένων προσφύγων και τη διαχείριση των μεταναστών που θα παραμείνουν στη χώρα. Σε μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά 25% τα τελευταία χρόνια και όπου η ανεργία βρίσκεται στο 24%, η διαδικασία αυτή απαιτεί προσεκτικές και συντονισμένες κινήσεις, με γνώμονα την προστασία τόσο του ίδιου του εισερχόμενου πληθυσμού, όσο και του κοινωνικού ιστού στον οποίο θα ενταχθούν. Κάθε αστοχία ή αδράνεια στο θέμα αυτό, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέες κοινωνικές εντάσεις, σε έξαρση της βίας, της εγκληματικότητας και του ρατσισμού.


Απέναντι στις προκλήσεις που δημιουργεί η προσφυγική κρίση, η επίσημη Πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να «νίπτει τας χείρας της» και να διατηρεί το ρόλο του σχολιαστή των εξελίξεων. Έχει καθήκον να λάβει άμεσα τα μέτρα που επιβάλλει η ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος, αλλά και η ευθύνη απέναντι στη χώρα και στους Έλληνες πολίτες ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνησή σας, αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της δυσχερούς αυτής κατάστασης που έχει περιέλθει η χώρα, θα προχωρήσει στην άμεση λήψη των απαραίτητων εκείνων μέτρων που θα προστατεύσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους ευαίσθητους - ειδικά την περίοδο αυτή - κλάδους της εθνικής μας Οικονομίας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία».

 

Με εκτίμηση
Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας


Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή