ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ.
14/10/2022
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

ΑΠΟ:

Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.

Επιμελητηρίου Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ  14.10.2022

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Θέμα: Υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ.

 

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 16 του ν.4919/2022 του Γ.Ε.ΜΗ. εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, καθώς και τα υποκαταστήματα αυτών και συγκεκριμένα:

 

  1. Τα νομικά πρόσωπα (άρθρο 16, παρ. 1, περ. α-ια & ιε)
  2. Οι ατομικές επιχειρήσεις (άρθρο 16, παρ. 1, περ. ιστ)
  3. Τα υποκαταστήματα ή πρακτορεία επιχειρήσεων  που έχουν την έδρα τους σε κράτος μέλος της ΕΕ ή σε τρίτη χώρα (άρθρο 16, παρ. 1, περ. ιβ - ιδ)
  4. Τα υποκαταστήματα των επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στην ημεδαπή (άρθρο 16, παρ. 3) και προαιρετικά οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (άρθρο 16, παρ. 4)

 

Αναφορικά με τους ανωτέρω εγγραφόμενους:

 

Α) Σε ό,τι αφορά στις ατομικές επιχειρήσεις, ο υπόχρεος εγγραφής αιτείται την εγγραφή του στην Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του Επιμελητηρίου Κέρκυρας προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η επιλεγείσα δραστηριότητα του φυσικού προσώπου είναι εμπορική, η Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. και οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να συμβουλεύονται την υπ’ αρ. 96618/10.10.2022 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της οποίας είναι συγκεντρωμένοι όλοι οι ΚΑΔ που αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα με αύξουσα σειρά και με ανάλυση που φθάνει σε κωδικούς 6ψήφιους ή 8ψήφιους.

 

Β) Η κοινωνία κληρονόμων δεν αποτελεί εταιρικό μόρφωμα και συνεπώς δεν εγγράφεται αυτοτελώς στο Γ.Ε.ΜΗ.

 

Γ) Σε ότι αφορά στην εγγραφή των υποκαταστημάτων ημεδαπής, οι υπόχρεοι θα πρέπει να απευθύνονται στην Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. του Επιμελητηρίου Κέρκυρας μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική διαδικασία. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής, το υποκατάστημα θα λαμβάνει αριθμό Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 22. Επισημαίνεται ότι τα υποκαταστήματα ημεδαπής δεν οφείλουν την καταβολή ετήσιου τέλους Γ.Ε.ΜΗ.

 

Υπενθυμίζεται, ότι αναφορικά με τα νομικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 16, υπόχρεοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Γ.Ε.ΜΗ., υποχρεούνται να υποβάλουν σχετική αίτηση στην Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ του Επιμελητηρίου Κέρκυρας προσκομίζοντας τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, νομιμοποιητικά, συνοδευτικά και δικαιολογητικά έγγραφα, όπως αυτά εξειδικεύονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της υπ’ αρ. Κ1-1798/2012 (ΦΕΚ Β’ 2660) Υπουργικής Απόφασης, δεδομένου ότι από την 01/10/2022 θα επιβάλλονται πρόστιμα για την παράλειψη αυτή (παρ. 1 άρθρο 50 και παρ. 4, άρθρο 64).

mailΑποστολή με email printΕκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
1x1
velos ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
velos N4919_2022
velos YA ΓΙΑ ΚΑΔ