ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
3η Συνεδρίαση Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου στη Ζάκυνθο.
15/02/2019
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων κ. Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης σας ενημερώνει ότι πραγματοποιήθηκε η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου στη Ζάκυνθο στις 8/2/2019, και στην οποία συζητήθηκαν εκτενώς θέματα τα οποία απασχολούν τα Ιόνια νησιά, με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα αλλά και ζητήματα υποδομών της Περιφέρειας Ιονίων νήσων.


Οι κύριοι θεματικοί άξονες της συνεδρίασης ήταν το θέμα των υδροπλάνων, το μεταφορικό ισοδύναμο και η εξόρυξη των υδρογονανθράκων. Ο Πρόεδρος κ. Χονδρογιάννης δήλωσε ότι: «Μέσω των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου θα γίνει μεγάλη προσπάθεια για συνεργασία και ανταλλαγή κυρίως προτάσεων στα Ιόνια νησιά και σε δεύτερη φάση η υλοποίηση αυτών με γνώμονα της ανάπτυξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που την αποτελούν».


Αναφορικά με το θέμα των υδροπλάνων έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Άκη Ζήβα, και συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν ενέργειες όπου να δεσμεύουν εγγράφως τους εμπλεκόμενους φορείς επί του θέματος ως προς το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του έργου.


Για το Μεταφορικό Ισοδύναμο συμφωνήθηκε ότι έχουν προκύψει θέματα ως προς την εφαρμογή του προγράμματος τα οποία χρήζουν παρέμβασης από την επιμελητηριακή κοινότητα, όπως το θέμα σώρευσης της ενίσχυσης με τα τρέχοντα και προηγούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Συγχρόνως προτάθηκε η αύξηση του προϋπολογισμού και εκφράστηκε η ανάγκη για εφαρμογή του μέτρου σε όλους τους πολίτες και επιχειρηματίες των νησιών του Ιονίου ανεξαιρέτως.


Επί του θέματος το μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Σπύρος Σπαής επεσήμανε τα εξής: «Μιλήσαμε για το μεταφορικό ισοδύναμο που γίνεται πράξη στα νησιά μας. Να έχουμε ισονομία και ισοπολιτεία ως προς την ενδοχώρα, να μπορέσουν τα προϊόντα μας να έχουν ανταγωνιστικές τιμές».


Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στο θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων με αναλύσεις από τον Ερευνητή Σεισμολογίας κ. Γιάννη Κοπανά και τον  Πρόεδρο της ΝΕ ΤΕΕ κ. Πάνο Λιβέρη. Προτάθηκε η δημιουργία εποπτικού φορέα ελέγχου από τους κοινωνικούς φορείς και η πρόσληψη από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ειδικού συμβούλου.


Κλείνοντας τη συνεδρίαση το μέλος του Δ.Σ. Επιμελητήριου Κέρκυρας κ. Στέφανος Μέξας δήλωσε ότι: «Υπήρχε μια σύγκλιση στις απόψεις όλων των μελών, όλων των νησιών του Ιονίου πάνω στα καίρια προβλήματα και θέματα. Σκοπός είναι να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες, να αντιληφθούν το μέγεθος των προβλημάτων αλλά και παράλληλα να δώσουμε τις λύσεις. Λύσεις μέσα από μελέτες που τόσο χρειάζονται οι τοπικές κοινωνίες πάνω στα καίρια προβλήματα».

 

Με εκτίμηση


Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας και
Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων
Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή